in

Najpopularniji i najizvođeniji romantični balet na svijetu u Sarajevu

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 9. juna će premijerno biti izveden ‘Giselle’, najpopularniji i najizvođeniji romantični balet na svijetu.

U Narodnom pozorištu Sarajevo će u petak, 9. juna, sa početkom u 19:30 sati premijerno biti izveden najpopularniji i najizvođeniji romantični bijeli balet Giselle kompozitora Adolphea Adama, u koreografiji i režiji Edine Papo prema majstorima Petipa, Coralli i Perrot.

Balet Giselle će biti izveden uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić.

Naslovne uloge Giselle i grofa Albrechta igraju solisti Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić i Oleg Karatsev.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Najpopularniji i najizvođeniji romantični balet na svijetu, bezvremenska priča o slomljenom srcu i ljubavi koja prelazi granice ovozemaljskog života savršena je prilika za našu publiku da uživa u ljepoti plesa i priče. Iako je praizvedba Giselle bila davno, svojom estetikom i ljepotom ovaj balet i danas budi veliki interes i time ostaje svevremenski”, rekao je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić.

‘Jedan od najljepših tradicionalnih baleta’

Podsjetio je da postoji saglasnost da je Giselle jedan od najljepših tradicionalnih baleta koji je baletskim umjetnicima skoro generacijski izazov da se u jednoj epohi nađe na repertoaru. Upravo to je, navodi, razlog povratka ovom nasovu poslije jedne decenije.

(Velija Hasanbegović / Ustupljeno Al Jazeeri)

“Naša Giselle u koreografskoj vizuri Edine Papo jeste osobena po fluidnosti u pokretu, strukturalnom skladu tradicionalnog i savremenog koji je plesačima dozvolio promišljeno i duboko igranje na emociju. Naš ansambl svojom kvalitetom i zajedništvom donosi novo gledalačko iskustvo, emotivno i čisto, sa zanimljivim dramskim ulogama, koje će vas uvjeriti zašto se Giselle smatra kraljicom romantičnoga baleta”, rekao je Mustafić.

Asistentice koreografkinje su Alenka Ribič i Mia Jahić, scenografija je rađena prema rješenjima Slobodana Perišića, kostimografkinja je Amna Kunovac-Zekić.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 10. juna, sa početkom u 19:30 sati.

O baletu ‘Giselle’

Veliki obožavalac baleta, francuski pjesnik, pisac i kritičar Theophile Gautier tragao je, četrdesetih godina devetnaestog vijeka, za libretom koji će poslužiti kao priča za novi balet.

U pjesmi, poznatog francuskog romantičara Victora Hugoa, Gautier pronalazi motiv plesača osuđenih da plešu cijelu noć, dok motiv vila – djevojaka koje su umrle prije vjenčanja i svake noći izlaze iz grobova plešući vilinsko kolo u koje hvataju mladiće, prisiljavajući ih da plešu sve do smrti – pronalazi kod njemačkog pjesnika Heinricha Heinea u knjizi Kroz Njemačku.

(Velija Hasanbegović / Ustupljeno Al Jazeeri)

Uz pomoć libretiste Vernoya de Saint-Georgesa, uz muziku Adolphea Adama i koreografiju Jeana Corallija i Julesa Perrota nastaje novi balet Giselle.

U glavnoj ulozi zablistala je, 28. juna 1841. godine, na sceni pariškog Theatre de l’Academie Royale de Musique, balerina Carlotta Grisi.

Praizvedba je imala veliki uspjeh, a uloga Giselle donijela je Carlotti Grisi međunarodnu slavu.

Balet je postavljen na mnogim svjetskim scenama u koreografiji Corallija i Perrota sve do 1887. godine, kada je slavni francusko-ruski koreograf Marius Petipa postavio svoju verziju Giselle u Sankt Petersburgu.

Source

What do you think?

Written by Ethiotime1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Client retention in the continuum of maternal health services in Ethiopia

Sudan and the New Age of Conflict